Екскурзия до Луксор от Хургада, Египет

By on септември 30, 2014

2

Любимата на всички туристи дестинация Египет отново се завръща на туристическия пазар. Новата чартърна верига стартира в началото на октомври и през 2014 г. ще изпълнява полети София – Хургада – София. И тъй като пирамидите със свинкса и Египетския музей остават на около 500 км. северно от Хургада, то ние решихме да Ви запознаем по-подробно с една от основните допълнителни екскурзии предлагани от Хургада и близките Курорти (като Макади Бей, Сафага, Ел Гуна и др.), а именно – екскурзията до Луксор.

1

Екскурзията е автобусна и се осъществява всеки Вторник, Сряда, Четвъртък и Неделя. Тръгва се рано сутринта, обикновено около 05:00 ч. и се пътува 320 км. през пустинята, като по пътя се прави кратка почивка по време на която ще имате възможност да се срещнете с местните бедуини.

2

Преди обяд се пристига в гр. Луксор, който заради многото останки от древността е наричан „най-големият музей под открито небе“. Луксор е разделен от река Нил на две области – Източен и Западен бряг. На източния бряг се намират храмовете Луксор и Карнак. На западния бряг са разположени погребалните храмове. Там са Долината на царете, Храмът на Хапшетсут, Колосите на Мемнон и др. В древната египетска митология, залязващото на запад слънце символизира пътуване към отвъдното, от там се е появила и традицията да погребват мъртвите на запад от река Нил. Така двата бряга символизират съответно живота и смъртта или както ги наричат в Луксор – Града на живите и Града на мъртвите.

3.1

Екскурзията започва от Западния бряг с посещение на Долината на Царете, като по пътя се минава през селището Ел Курна.

Древното селище Kurna
В подножието на скалите където се намират гробниците на фараоните е разположено древното селище Kurna (среща се още като Gourna, Gurna, Qurna, Qurnah или Qurneh). Всъщност Kurna е група от три тясно свързани селища – New Qurna, Qurna и Sheikh ‘Adb el-Qurna, като New Qurna (или New Gourna) е обект на ЮНЕСКО.

6.1

Жителите на Ел Курна от векове ограбват древните гробници, като копаят подземни тунели и така достигат до погребалните камери. Местните разказват, че веднъж в една от къщите открили 39 мумии. Но въпреки съкровищата с които се сдобиват незаконно, жителите на селището живеят бедно, като че ли в друг век.

4

Разбира се не всички местни жители са иманяри. Накои от тях за занаятчии и се занимават с ръчна изработка на сувенири от алабастър, които продават на туристите.

5

Екскурзията продължава с посещение на Долината на царете …

The valley of the Kings
Долината на царете (на арабски: وادي الملوك, произнася се Уади ел-Мулук) е долина в която се намират гробниците (хипогеи) на фараоните от Новото царство — от Осемнадесета до Двадесета династии.

7

Долината е използвана от около 1539 г. пр.н.е. до 1075 г. пр.н.е. и в нея има 62 гробници, като първата (най-старата) е на Тутмос I (открита през 1899 г.). С изключение на Ехнатон, всички фараони от Осемнадесета, Деветнадесета и Двадесета династии са погребвани тук. Последната гробница е на Рамзес X или XI.

ramses

Името на долината на арабски означава „Вратите на Царете“ и се отнася за вратите, които завинаги затварят гробниците.

Няколко души от археологическия екип на Хауърд Картър (Howard Carter) и по-късни изследователи се разболяват, което води до днешната легенда за „Проклятието на фараоните“ (Проклятието на фараоните е суеверие, според което бърза смърт ще сполети всеки, който се докосне до погребална могила или мумия от фараонското царство на Древен Египет.). Легендата се разпространява най-вече след печално известния случай със смъртта на откривателите на гробницата на Тутанкамон на 6 ноември 1922 г.

Horemheb

Придвижването в Долината на царете е организирано с влакчета. На територията на комплекса се разглеждат две или три гробници в зависимост от това кои са отворени за посещение в деня на екскурзията.

04

Гробниците са туристическа атракция още от времето на Древна Гърция и Древен Рим.
Днес повечето са затворени за посетители от съображения за запазване на археологическите богатства. Намерените предмети, саркофази и украшения се съхраняват в Египетския Национален Музей в Кайро.

01

Екскурзията продължава към Храма на Хатшепсут, като по пътя отново се минава през селището Ел Курна, където се посещава Фабрика за алабастър.

Храмът на Хатшепсут (Mortuary Temple of Hatshepsut)
Хатшепсут е жена-фараон от Новото царство в Древен Египет, един от редките случаи, в които жена заема престола. Тя е петият фараон от XVIII династия на Новото царство. Мааткара Хатшепсут (Първата сред най-почтените) Хенеметамон управлява Горното и Долното царство от 1503 г. до 1482 г. пр. н.е.

Hatshetsup-temple

Произхождаща от знатен род, Хатшепсут била дъщеря на третия фараон от XVIII династия – Тутмос I  и внучка на основателя на Новото царство Яхмос I (Ahmose I). Историческите извори твърдят, че се е обличала в мъжки дрехи и е носела фараонска брада. Освен това, тя е била дъщеря от главната му съпруга, също от знатен род. Тутмос I не е имал синове от този брак и когато умира, синът от наложницата му става новият фараон, който се жени за своята полусестра Хатшепсут, и става фараон под името Тутмос II. След като царува не дълго, Тутмос II умира. И отново, става така, че той и Хатшепсут нямат син. И отново фараон става синът на наложница, когото женят за дъщерята на благородната Хатшепсут, и му дават името Тутмос III. Той се качва на престола в много млада възраст и негов регент става Хатшепсут, след това съ-регент и не след дълго тя се провъзгласява за фараон.

Предполага се, че Тутмос III се е страхувал от любимеца на Хатшепсут, осиновения от нея Моисей*. И когато пораства, намира начин да се отърве от евентуалния си съперник, защото Хатшепсут е смятала Моисей за свой син! Спасявайки от смърт любимия си син, Хатшепсут в отчаянието си прави държавен преврат! Тутмос III е бил изпратен в изгнание. Но любимият и Моисей, без да дочака развоя на събитията в Египет, бяга в пустинята, където живее в продължение на 40 години.

*Историята на Египет, малко преди преселението на евреите. Аменхотеп I управлявал в условията на централизирана власт от 1546 до 1526 г. Наследник на Аменхотеп става синът му Тутмос I, който управлява приблизително от 1526 до 1512 г. Моисей се ражда през царуването му (около 1526), или в края на царуването на Аменхотеп I. Известната дъщерята на Тутмос I, Хатшепсут, може би, е била принцесата, която намира Моисей в тръстиковия гъсталак на Нил.

Никъде не бихме могли така нагледно да си представим събитията през тази епоха, както пред развалините на древната Тива. Картини, издълбани по стените на храмове и гробници, и надписи и текстове на забравен и едва преди няколко десетилетия разгадан език, ни представят историята и културата, за да можем да получим най-точна и вярна представа за събитията от Стария завет.

Хатшепсут, наистина необикновена жена, е управлявала Египет повече от 20 години. Осъществила е голяма строителна програма и издигнала множество храмове из цялата страна. Освен това е изпращала търговски делегации в далечни краища на света. Благосъстояние и мир характеризират времето на нейното управление. Единствените опоненти на властта й били жреците на Амон! Те заговорничили за нейното сваляне и я принудили да предостави управлението на страната на незаконния син на починалия си съпруг. Този млад мъж, известен в историята като Тутмос III, бил роден от една наложница на Тутмос II и подготвян за низш служител на Бога Амон. Но по време на празнична церемония бил поставен на трона в храма на Амон с мнимото твърдение, че Богът “лично” пожелал това, както гласи един от надписите на големия храм в Карнак.

hat1

По нейно време са извършени големи строежи като грандиозния храм в Дейр ел-Бахри (Dayr el-Bahari или Dayr el-Bahri) и разширението на храма в Карнак.

След смъртта на Хатшепсут, Тутмос III изличава изображенията и. До скоро основната теория беше, че след смъртта на съпруга си Тутмос II, Хатшепсут узурпира трона от Тутмос III. Въпреки, че той е съ-регент по това време, ранните историци смятат, че той никога не е простил на мащехата си недопускането до трона през първите две десетилетия от управлението му.

Във всеки случай след смъртта на Хатшепсут много от нейните статуи и изображения са обезобразени или разрушени, включително тези в прочутия ѝ погребален храмов комплекс в Деир-ел-Бахри.

Hatshepsut

Има и предположения, че обезобразяването на статуите е дело не на Тутмос III, а на синът му Аменхотеп II, тъй като монументите на Хатшепсут са обезобразени чак 20 години след смъртта ѝ, когато Тутмос III е доста възрастен и отново е корегент, този път на сина си. Всъщност Аменхотеп II е известен с опитите си да си припише нейни паметници. В Древен Египет обезличаването традиционно се смята за акт на проклинане на мъртъв човек чрез изтриване на съществуването му от историята.

hat2

Екскурзията продължава към Колосите на Мемнон …

Колосите на Мемнон (Colossi of Memnon)
известни на местното население като ел-Колосат (el-Colossat), или ес-Саламат (es-Salamat)
На западния бряг на древна Тива, на пътя, който води към Долината на цариците, се издигат два величествени каменни колоса. Те са последните останки от огромния погребален храм на Аменхотеп III (Amenhotep III), който днес не съществува.

Colossi

Двете статуи-близнаци представят Аменхотеп III в седнало положение, с ръце, положени на коленете и поглед, насочен на изток, към реката и изгряващото слънце. Две по-малки фигури са издълбани отпред на трона, в краката: това са фигури на жена му Тий и майка му Мутемувия. Страничните панели изобразяват бога на Нил – Хапи. Чрез символите на Горен и Долен Египет (папирус и лотос, символи на „двете земи“) е изобразено единството и целостта на обединен Египет.

Статуите са направени от кварцит, донесен или от Гиза (до Кайро) или от Гебел ел-Силсиле (на 60 км северно от Асуан). Заедно с каменните платформи, на които са поставени, височината на колосите е 18 метра (а заедно с короните, които днес не съществуват, двата колоса са били високи над 20 метра.). Теглото на единия колос е около 1300 тона.

Memnon copy

Колосите е трябвало да стоят като пазители на входа на погребалния храм на Аменхотеп: големият храм е бил построен докато фараона още е бил жив, и е бил почитан като живият Бог.

Аменхотеп III се възкачва на трона на Египет на 12-годишна възраст, около 1390 г. пр. Хр. Наследил империя, простираща се от Ефрат до Судан, той управлява повече от 35 години, преди да отстъпи трона на сина си Аменхотеп IV, по-известен под името Ехнатон.

След Колосите на Мемнон, туристите се отправят към източния бряг и към Града на живите. Преминаването от единия на другия бряг се осъществява чрез плаване с лодки по река Нил.

nil

В края на това екзотично пътешествие се посещава Храма Карнак …

Карнак (Karnak Temple Complex)
Карнак е най-голямото религиозно средище в Древен Египет, което се състои от многобройни паметници, разпределени в 3 групи сгради, всяка оградена от стена.

Karnak-Temple

Зад входа, отбелязан с монументален портал, се откриват големият двор, а зад него хипостилната зала (чийто таван се крепи на колони).

Karnakpanorama

Следва гранитното светилище, обиталище на Бога. Именно там се провеждат церемониите; там се пази лодката, която служи за пренасяне на божеството по време на шествията.

karnak

Храмът е свързан с кей на брега на канала, захранван с водите на р. Нил чрез алея.
На входа на храма, по дължината на алеята, са разположени сфинксове с овнешки глави.

karnak_carneros

По-нататък се простира голямото свещено езеро, където по време на празниците са разхожда на лодка статуята на Бога. Зад стените на Амон се издига също храмът на Хонсу, син на Амон. Стените на Мут обграждат многобройни храмове, сред които и този на Мут, съпруга на Амон.

lake

Всички стени и колони за изписани с йероглифи, картуши и изображения на битови сцени. Много от тах са пострадали от времето, но въпреки това впечатляват с прецизната си изработка.

43

В Карнак ще видите и няколко обелиска. Обелискът е висок каменен паметник с 4 еднакви трапецоидни страни. Смята се, че египетските обелиски са били с позлатен връх (т. нар. пирамидион) и на тях се е гледало като на седалище на слънчевия бог. Пред храмовете на слънцето от епохата на V династия стоял по 1 обелиск, а пред тези от епохата на Новото царство (XVIII – ХХ династия) – по 2. Предполага се, че това разположение отначало е прието заради симетричността и едва по-късно преминава в слънчево-лунна символика, т. е. единият стълб е свързан със Слънцето, а другият – с Луната като небесни светила.

obelisk

Екскурзията завършва с посещение на Фабрика за папируси.

След края на програмата, автобусите се отправят обратно към Хургада, като по пътя се спира за кратка почивка. Очаквано пристигане в хотелите – след 22:00 ч.

При подготовката за тази екскурзия не забравяйте да вземете със себе си: паспорт, вода, видео или фото камера, шапка, пари в брой, през зимата – топли дрехи задължително, застрахователна полица!

Наш партньор в Египет е Тез Тур.

tez

 

starry

 

banner

Публикувано в категория: Дестинации