Съвети при пътуване в чужбина

By on септември 17, 2014

adv

Съвети при пътуване в чужбина

1. Проверете валидността на задграничния си паспорт!
Документите за самоличност и задграничния паспорт са сред най-важните неща, които не трябва в никакъв случай да забравяме, когато тръгваме на път, особено когато ни предстои пътуване в чужбина. Нещо повече, необходимо е да проверим и датата на валидност на документите – някои страни поставят като изискване тя да изтича не по-рано от шест месеца от датата на пътуването. Навременната проверка е гаранция, че няма да се наложи в последния момент да подменяме документи, което ще ни спести значителни разходи, тъй като експресните поръчки обикновено са доста по-скъпи. Забравянето или изтеклата валидност на паспорта може да стане причина авиокомпаниите да откажат на пътника да се качи на борда на самолета и той да остане на летището, независимо от резервираните самолетни билети. При проверката на пътниците превозвачите се съобразяват с конкретните изисквания на страната до която е полета относно документите, необходими за влизане в нея и срока на тяхната валидност.

Изискване на повечето държави по света е паспорта да има валидност поне 6 месеца от датата на връщане! Информация можете да намерите на сайта на МВнР в услугата Пътувам За …

passport

2. Проверете дали се изисква виза.
На сайта на Министерство на външните работи ще намерите услугата Пътувам За … След като изберете желаната дестинация, ще се информирате относно визовия режим и митническите изисквания, изискванията за валидност на задграничния паспорт, валутата на съответната държава, както и ще намерите координати на българските посолства. Услугата предоставя и възможност за регистрация, която ще помогне на съответното посолство при евентуална криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

visa

3. Проверете адресите и телефоните на българските посолства и консулства – по време на престоя Ви в чужбина, може да Ви се наложи съдействие от българските представителства в съответната държава. Ето защо е добре да имате адресите и телефоните на българските дипломатически мисии в страната. Списък на всички посолства можете да намерите на сайта на МВнР.

4. Направете си медицинска застраховка! qbe
Закупуването на застраховка е най-добрият начин да се защитите от последиците, възникнали от заболявания, злополуки или други нежелани събития по време на пътуването Ви. Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) е полезна, но за съжаление, далеч не покрива всички разходи, свързани с медицинско лечение в чужбина. Тя дава право на ползване на центровете за обществено здраве на територията на Европейския съюз, но не покрива разходите по специализирани посещения или медицински транспорт или застраховка Помощ при пътуване в чужбина, която включва и допълнителни покрития кято: спешна стоматологична памащ, разходи при промяна на престоя, правна помощ в чужбина и загуба на багаж.

5. Проверете изисква ли се международна шофьорска книжка (International Driving Permit) или (International Drivers License), ако възнамерявате да шофирате.

Много държави не признават нашия документ за шофьорска правоспособност. Много от тях са подписали Виенската конвенция и съответно признават International Driving Permit. Ако имате нужда от международна шофьорска книжка, то с такава можете да се сдобиете в СБА срещу снимка, заплатена такса, валидна шофьорска книжка и син талон. Валидността и е една година от датата на издаване.

map

Това е карта на страните, които признават  International Driving Permit
Държавите в тъмно син цвят – не изискват международна шофьорска книжка 
Държавите в светло син цвят – изискват международна шофьорска книжка 
Държавите в сив цвят – имат собствени изисквания относно шофьорската книжка (може да бъде изискано полагане на изпит) 

idl

5. Носете си химикалка.
Очаквайте по всяко време да ви изненадат с попълването на някой формуляр.

6. Информирайте се как стои въпросът с бакшишите в страната, в която сте.
Колко бакшиш да оставим в…? -Това е сред най-честите дискусии преди отпътуване. В някои части на света даването на бакшиш е почти задължително (например САЩ и Европа) и могат дори да ви се нацупят, ако не го направите. В други части на света – главно в Югоизточна Азия и Океания, нещата са противоположни. Обществата от Океания са много сплотени и бакшишите се разпределят по равно между всички. На места пък, даването на бакшиш се счита за обидно.

7. При преминаване на граница никога не се съгласявайте да пренасяте вещи на трети лица!

8. Осведомете се от сигурен източник относно обмяната на валута в страната. Разберете нормалния курс, изгодната валута (долари, евро, местната), както и мястото, където да обмените парите си. (банка, хотел, change бюро и т.н.)

change

9. Най-добрият начин да се справите с часовата разлика е да се движите според местното време. Спете в самолета колкото искате, но като пристигнете ако е ден, там където сте, стойте будни независимо, че организма ви казва, че е нощ. Тоест спете когато е тъмно и будувайте през деня. Така ще се адаптирате много бързо, в противен случай може да се чувствате изморени няколко дни.

time

10. Ваксинации – посещението на някои региони, особено тропиците, трябва да бъде предшествано от ваксинации срещу някои инфекциозни заболявания. По-голямата част от ваксинациите не са задължителни, но е добре да се защитите от възможни заболявания, които могат да провалят ваканционното Ви пътуване. Отидете на лекар преди заминаването, за предпочитане 8 седмици по-рано, и се консултирайте с него.

Не забрявяйте да вземете:
– валиден задграничен паспорт
– ваучер за хотелско настаняване
– медицинска застраховка
– самолетен, автобусен, фериботен билет или шофьорска книжка
– пари в брой, кредитни или дебитни карти

beach

Публикувано в категория: Полезни съвети